listajuć po
jednoj velikoj knjigi recepata primjetijo sam da među glavnim jelima uopće nema
„slavonskog lonca“..
a ima i
bosanski i lički i čarobni i ekspres lonac
, i još par vrsta kojekakih vegetarijanskih napoja koji se isto zovu
„lonac“.
e , zato ću
sad ja , Dionizije Panonius Fakowsky , pokušat isparavit tu nepravdu i po prvi put objavit recepat tog
starog tradicijonalnog slavonskog jela koje se sačuvalo samo usmenom predajom ,
s koljena na koljeno i zguza na guz.
za slavonski
lonac , za 4 osobe treba vam :
domaće
kobasice - oko 1 metar ,
Ø (čitaj-fi) 35 mm , minimalno
domaća slaNna
- oko pola table ( ne tanja od 4 prsta )
domaći
kulen - 1
komad (Ø , što veći )
kulenova
seka -
1 komad ( do pola metra ) Ø 55 mm , minim.
suha domaća
šunka - 4 šnjite (debljine dlana) rezane preko cjele dužine šunke
švargl
domaći - 1 komad
krvavica
domaća - oko pola metra ( u gužnjaku
) Ø 80 mm
čvarci
domaći – 1 emajlirani litreni lončić
povrće razno
– crveni luk , bjeli luk , paprika , paradajz , od svakog po par komada
sol – po
želji
crvena
mljevena paprika – po želji
ljuti
feferoni – ko oće
kobasicu ,
kulen , seku , švargl i krvavicu izrežemo na kolutove debljine prsta .
na dno
emajliranog lonca od oko 5 litara prvo složimo kolutove švargla .
kad je prvi
red popunjen , pospemo ga šakom čvaraka pa na to slažemo red kolutova krvavice
.
krvavicu
također pospemo šakom čvaraka pa na to slažemo red slaNne koju na isti način
posipamo čvarcima .
čvarcima se
ustvari posipa svaki red ..a daljnji poredak je : kobasica , kulenova seka ,
kulen i na kraju šunka .
zadnji
red , ne posipamo čvarcima već na šunku
složimo dobro zasoljeno povrće isječeno na fertalje .
kad je bude
složeno , lonac poklopimo i ostavimo ga tako poklopljenog jedno trifrtalj sata na podu neke ladnije , mračne
prostorije (podrum , špajz).
moram
napomenit da ovo jelo ne treba kuvat ni mješat .
važno je
samo da odstoji i da se mirisi dobro izmješaju , sami od sebe .
kod
posluživanja treba prvo pažljivo skinit povrće koje ustvari najviše služi za
dekoraciju al može se i jest ko salata il prilog uz glavno jelo (ko voli) .
uz slavonski
lonac najboje je poslužit friški domaći
kru namazan domaćom svinjskom mašćom posut sa soli i crvenom paprikom .
teba
također napomenit , da je ovo jelo jako zdravo jest za velikih vrućina jer organizmu
nadoknađiva izgubljenu sol kod znojenja
, a kožu rani masnoćom tako da se nemorate bojat da ćete izgorit na
suncu.
ovaj
originalni recepat je mojoj babi kazivala
njezina baba Cinka , kojoj je to
opet prenjela njezina baba po ćaći , Reba .
dobar tek !
Nema komentara:
Objavi komentar