petak, 10. kolovoza 2012.

SLAVONSKI LONAC - RECEPAT




listajuć po jednoj velikoj knjigi recepata primjetijo sam da među glavnim jelima uopće nema „slavonskog lonca“..
a ima i bosanski i lički i čarobni i ekspres lonac  , i još par vrsta kojekakih vegetarijanskih napoja koji se isto zovu „lonac“.
e , zato ću sad ja , Dionizije Panonius Fakowsky , pokušat isparavit  tu nepravdu i po prvi put objavit recepat tog starog tradicijonalnog  slavonskog  jela koje se sačuvalo samo usmenom predajom , s koljena na koljeno i zguza na guz. 
za slavonski lonac , za 4 osobe treba vam : 
domaće kobasice  -  oko 1 metar ,  Ø (čitaj-fi) 35 mm , minimalno
domaća slaNna  - oko pola table ( ne tanja od 4 prsta )
domaći kulen    -  1 komad  (Ø , što veći )
kulenova seka  -   1 komad ( do pola metra ) Ø 55 mm , minim.
suha domaća šunka - 4 šnjite (debljine dlana) rezane preko cjele dužine šunke
švargl domaći - 1 komad
krvavica domaća  - oko pola metra ( u gužnjaku )  Ø 80 mm
čvarci domaći –  1 emajlirani litreni lončić 
povrće razno – crveni luk , bjeli luk , paprika , paradajz , od svakog po par komada
sol – po želji
crvena mljevena paprika – po želji
ljuti feferoni – ko oće

priprema:
 
kobasicu , kulen , seku , švargl i krvavicu izrežemo na kolutove debljine prsta .
na dno emajliranog lonca od oko 5 litara prvo složimo kolutove švargla .
kad je prvi red popunjen , pospemo ga šakom čvaraka pa na to slažemo red kolutova krvavice .
krvavicu također pospemo šakom čvaraka pa na to slažemo red slaNne koju na isti način posipamo čvarcima .
čvarcima se ustvari posipa svaki red ..a daljnji poredak je : kobasica , kulenova seka , kulen i na kraju šunka .
zadnji red  , ne posipamo čvarcima već na šunku složimo dobro zasoljeno povrće isječeno na fertalje .
kad je bude složeno , lonac poklopimo i ostavimo ga tako poklopljenog  jedno trifrtalj sata na podu neke ladnije , mračne prostorije  (podrum , špajz).
moram napomenit da ovo jelo ne treba kuvat ni mješat .
važno je samo da odstoji i da se mirisi dobro izmješaju , sami od sebe .
kod posluživanja treba prvo pažljivo skinit povrće koje ustvari najviše služi za dekoraciju al može se i jest ko salata il prilog uz glavno jelo (ko voli) .
uz slavonski lonac najboje je poslužit  friški domaći kru namazan domaćom svinjskom mašćom posut sa soli i crvenom paprikom .
teba također napomenit , da je ovo jelo jako zdravo jest za velikih vrućina jer organizmu nadoknađiva izgubljenu sol kod znojenja  , a kožu rani masnoćom tako da se nemorate bojat da ćete izgorit na suncu.
ovaj originalni recepat je mojoj babi kazivala  njezina baba Cinka  , kojoj je to opet prenjela njezina baba po ćaći , Reba . 
dobar tek !

Nema komentara:

Objavi komentar