GREBANJE
Vjerojatno ste bili u situaciji da vas svrbe leđa na nekom nedostupnom mjestu a nemate nikoga da vas počeše ili pogrebe .
Teško je naći nekoga dobrog grebača kad zasvrbi .
I što što ste stariji , teže je .
Kad zasvrbi , osjećaj je neizdrživ a kad se ne možete sami počešati ,
dali bi sve za nekoga ko će vas dobro pogrebati.
Mnogi u toj nezgodnoj situaciji koriste sve što im se nađe pri ruci
da bi se počešali i postigli osjećaj zadovoljstva . Koriste se kuhače ,
kišobrani , četke za boce , wc - četke , štokovi vrata , grube
fasade i još štošta.
Iako danas u trgovinama postoje pomagala za češanje takvih teže dostupnih mjesta neki ih radije prave sami koristeći pri tome sve i svašta što im se nađe pri ruci , jer kupovne grebalice baš i nisu učinkovite .
Zato ću vam sad pokazati kako vrlo jeftino možete izraditi
svoj grebator kojemu po kvaliteti nije ravan ni jedan od pomenutih.
Treba vam samo jedan štap , malo žice ili obujmica (šelna) te jedna
kokošja noga u narodu poznata kao "govnogreb" .
Kokošja noga je najbolji prirodni grebator anatomski prilagođen
svakim leđima . Sigurno sve vidjeli kako kokoš grebe po zemlji
dok traži hranu . Svojim oštrim kandžama u stanju je iskopati
cijelu rupu . Ako ste kupili cijelu kokoš s nogama , još bolje.
U tom slučaju moći ćete napraviti dva grebatora i nećete imati
situaciju da se ukućani otimaju za ovo korisno pomagalo .
Ali prije svega morate konzervirati kokošju nogu , da ne bi došlo do kvarenja . Najbolji način je klasično dimljenje u pušnici te sušenje .
Ali , ako vam se to ne radi možete svoj grebator jednostavno držati u škrinji za duboko smrzavanje.
Dakle , sam postupak izrade grebatora je više nego jednostavan ; uzmite štap i kokošju nogu , spojite ih žicom ili šelnom , i to je to .
Možete se grebat !
Nadam se da sam vam pomogao ovim korisnim savjetom i da
ćete od sad uživati u grebačini .
SIR OD NOŽNIH GLJIVICA
Zašto trošiti novac kojeg ionako nemate , na skupe vrhunske sireve
sa plemenitom plijesni , kad takav sir možete proizvesti i sami ?
Sigurno imate , ili ste barem jednom u životu imali gljivice između nožnih prstiju ..
Neki se odmah uspaniče i pohitaju dermatologu da ih oslobodi te pošasti a nisu ni svjesni kakvog su se prirodnog blaga upravo odrekli.
Naime ta ista bakterija koja je zaslužna za neugodan miris i svrbež između nožnih prstiju na nogama , može vam poslužiti za proizvodnju vrhunskog sira !
Potrebnono vam je samo nekoliko litara mlijeka , lavor ili neka
druga posuda u koju vam stanu stopala a postupak je slijedeći :
- operite noge u čistoj vodi bez sapuna ili nekih sličnih sredstava
te ih ostavite da se prirodno osuše . Bitno je da ih ne brišete
peškirom kako nebi odstranili vrijedne gljivice !
- u lavor uspite 5-6 litara mlijeka koje ste prethodno zagrijali na
oko 28 Celziusa . PAZITE ! Mlijeko ne smije biti prevruće
jer ćete tako uništiti gljivice koje su potrebne za fermentaciju .
- uronite stopala u mlijeko i ostavite ih tako oko pola sata .
Dalje se stvari odvijaju svojim prirodnim tijekom , a vi za to vrijeme
dok su vam noge u mlijeku možete pročitati novine , neku zanimljivu knjigu ili čak obaviti nešto na računalu .
Potrebno je naglasiti da noge u mlijeku možete držati i kraće od
pola sata ako su gljivice na vašim nogama jače izražene .
Primjetit ćete to i sami kada se kruta tvar počne grušati i odvajati
od sirutke .
Nakon što ste odradili ovaj dio , izvadite noge iz lavora i poplahnite
ih hladnom vodom te ih omotajte peškirom i ostavite tako nekoliko
minuta. Ovo je nužno da bi se bakterije oporavile od šoka izazvanog
vodom , i kako biste ih mogli sačuvati za idući put !
Masu iz lavora pretresite u metalnu posudu i na štednjaku uz
neprekidno mješanje , zagrijavajte sve dok se sir potpuno ne
izdigne na površinu .
Ostavite ga da se malo ohladi , pa ga istresite u gazu i ostavite da
se cijedi .
Sirutku koju ste dobili cijeđenjem sira , ne bacajte jer i to je vrijedna namirnica koja je izvrstan napitak , a posebno je dobra za oporavak
jetre koja je svakodnevno izložena zavidnim količinama alohola .
Također se može dobro prodati sportašima koji su izloženi velikim
tjelesnim naporima te za taj novac kupiti alkohol .
Kad se sir u gazi dobro ocijedio , posolite ga i istresite u kalup .
Tamo nek ostane dok se malo ne stvrdne da ga možete istresti
i posoliti izvana .
Sve ostalo je stvar gljivica . One će odradititi zrenje ovog
vrhunskog sira a nakon nekog vremena ćete na površini
primjetiti i sivo zelenu plemenitu plijesanj , sličnu onoj na vašim stopalima , koja mu daje poseban okus .
Uživajte , i zapamtite da je ovaj vrhunski domaći sir , puno
bolji od originala .
temkiju, a ja se godinama pito što ću i kako ću sa gljivicama na nogama, a ono tako lako. živijooo fakowsky
OdgovoriIzbriši