SAVJETI ZA PAMETNE

                                                                     GREBANJE

Vjerojatno ste bili u situaciji da vas svrbe leđa na nekom nedostupnom mjestu a nemate nikoga da vas počeše ili pogrebe .
Teško je naći nekoga dobrog grebača kad zasvrbi . 
I što što ste stariji , teže je .

 


Kad zasvrbi , osjećaj je neizdrživ a kad se ne možete sami počešati ,
dali bi sve za nekoga ko će vas dobro pogrebati. 




Mnogi u toj nezgodnoj situaciji koriste sve što im se nađe pri ruci 
da bi se počešali i postigli osjećaj zadovoljstva . Koriste se kuhače ,
kišobrani , četke za boce , wc - četke , štokovi vrata , grube
fasade i još štošta. 



Iako danas u trgovinama postoje pomagala za češanje takvih teže dostupnih mjesta neki ih radije prave sami koristeći pri tome sve i svašta što im se nađe pri ruci , jer kupovne grebalice baš i nisu učinkovite .






     Zato ću vam sad pokazati kako vrlo jeftino možete izraditi 
svoj grebator kojemu po kvaliteti nije ravan ni jedan od pomenutih.

Treba vam samo jedan štap , malo žice ili obujmica (šelna) te  jedna
kokošja noga u narodu poznata kao "govnogreb" .





Kokošja noga je najbolji prirodni grebator anatomski prilagođen
svakim leđima . Sigurno sve vidjeli kako kokoš grebe po zemlji 
dok traži hranu . Svojim oštrim kandžama u stanju je iskopati 
cijelu rupu . Ako ste kupili cijelu kokoš s nogama , još bolje.
U tom slučaju moći ćete napraviti dva grebatora i nećete imati 
situaciju da se ukućani otimaju za ovo korisno pomagalo .

Ali prije svega morate konzervirati kokošju nogu , da ne bi došlo do kvarenja . Najbolji način je klasično dimljenje u pušnici te sušenje .
Ali , ako vam se to ne radi možete svoj grebator jednostavno držati u škrinji za duboko smrzavanje.





Dakle , sam postupak izrade grebatora je više nego jednostavan ; uzmite štap i kokošju nogu , spojite ih žicom ili šelnom ,  i to je to .
Možete se grebat !

Nadam se da sam vam pomogao ovim korisnim savjetom i da 
ćete od sad uživati u grebačini .





       

                        

                           

                                                         SIR OD NOŽNIH GLJIVICA 

 

Zašto trošiti novac kojeg ionako nemate , na skupe vrhunske sireve
sa plemenitom plijesni , kad takav sir možete proizvesti i sami ?

Sigurno imate , ili ste barem jednom u životu imali gljivice između nožnih prstiju .. 
Neki se odmah uspaniče i pohitaju dermatologu da ih oslobodi te pošasti a nisu ni svjesni kakvog su se prirodnog blaga upravo odrekli.
Naime ta ista bakterija koja je zaslužna za neugodan miris i svrbež između nožnih prstiju na nogama , može vam poslužiti za proizvodnju vrhunskog sira !



    


Potrebnono vam je samo nekoliko litara mlijeka , lavor ili neka
druga posuda u koju vam stanu stopala a postupak je slijedeći :

- operite noge u čistoj vodi bez sapuna ili nekih sličnih sredstava
  te ih ostavite da se prirodno osuše . Bitno je da ih ne brišete
  peškirom kako nebi odstranili vrijedne gljivice ! 

- u lavor uspite 5-6 litara mlijeka koje ste prethodno zagrijali na
  oko 28 Celziusa . PAZITE ! Mlijeko ne smije biti prevruće 
  jer ćete tako uništiti gljivice koje su potrebne za fermentaciju .

- uronite stopala u mlijeko i ostavite ih tako oko pola sata .


 



Dalje se stvari odvijaju svojim prirodnim tijekom , a vi za to vrijeme
dok su vam noge u mlijeku možete pročitati novine , neku zanimljivu knjigu ili čak obaviti nešto na računalu .

Potrebno je naglasiti da noge u mlijeku možete držati i kraće od
pola sata ako su gljivice na vašim nogama jače izražene . 
Primjetit ćete to i sami kada se kruta tvar počne grušati i odvajati
od sirutke .

Nakon što ste odradili ovaj dio , izvadite noge iz lavora i poplahnite
ih hladnom vodom te ih omotajte peškirom i ostavite tako nekoliko 
minuta. Ovo je nužno da bi se bakterije oporavile od šoka izazvanog
vodom , i kako biste ih mogli sačuvati za idući put ! 

Masu iz lavora pretresite u metalnu posudu i na štednjaku uz 
neprekidno mješanje , zagrijavajte sve dok se sir potpuno ne 
izdigne na površinu . 
Ostavite ga  da se malo ohladi , pa ga istresite u gazu i ostavite da 
se cijedi .





Sirutku koju ste dobili cijeđenjem sira , ne bacajte jer i to je vrijedna namirnica koja je izvrstan napitak , a posebno je dobra za oporavak
jetre koja je svakodnevno izložena zavidnim količinama alohola .
Također se može dobro prodati sportašima koji su izloženi velikim 
tjelesnim naporima te za taj novac kupiti alkohol .


Kad se sir u gazi dobro ocijedio , posolite ga i istresite u kalup .
Tamo nek ostane dok se malo ne stvrdne da ga možete istresti 
i posoliti izvana .
Sve ostalo je stvar gljivica . One će odradititi zrenje ovog
vrhunskog sira a nakon nekog vremena ćete na površini 
primjetiti i sivo zelenu plemenitu plijesanj , sličnu onoj na vašim stopalima , koja mu daje poseban okus .

Uživajte , i zapamtite da je ovaj vrhunski domaći sir , puno
bolji od originala .

















1 komentar:

  1. temkiju, a ja se godinama pito što ću i kako ću sa gljivicama na nogama, a ono tako lako. živijooo fakowsky

    OdgovoriIzbriši