nedjelja, 14. kolovoza 2011.

NEDJELJNI RUČAK

u današnje vrijeme krize i recesije , sve više su popularna jeftina jela , pa evo jednog mog jednostavnog recepta za nedjeljni ručak iako je puno praktičnije ovo jelo pripremat za večeru .

sastojci za 4 osobe :
               1,5 l vode iz vodovoda il bunara
               0,5 kg , (pola kile) tirolske salame u ljusci (futroli) 
                 sa špagom ili neke druge aromatične salame
               2 glavice luka (crvenog)
               2-3 češnja češnjaka
               1-2 paprike ( ko voli )
               1 jaje
               nekoliko krunpira (ko stigne)
               1 šalica tjesta za juhu “abeceda“
               malo brašna
               sol , biber , mljevena paprika (ko voli)

u lonac stavimo litru ipo vode da zavri a  mi dotle skoknemo do komšijine bašče (susjedovog vrta) po luk , češnjak i ako se stigne ubrat , još pokoju papriku (ko voli) i krunpir .
tirolku izbockamo malo debljom iglom , najbolje štrikaćom , i objesimo za špagu koju smo natakli preko kuhače , u lonac sa uzavrelom vodom da krčka . 
dotle isjeckamo luk , češnjak i papriku (ko voli) .
nakon desetak minuta , kad salama kroz rupice pusti svoju mast i sluz izvadimo je i objesimo (najbolje na veštrik ) da se ohladi .
dok se tirolka odmara posvetimo se krem-jusi koju ćemo napravit od sluzave , masne vode što je ostala u loncu .
na tavu stavimo 3 žlice masne vode pa kad uvri ubacimo šaku brašna i žlicu mljevene slatke paprike (ko voli) i uz snažno i energično mješanje istresemo u lonac sa tirolskom obarinom .
kad juha ponovo provri , posolimo je i istresemo tjesto “abeceda“ koje smo prije toga dobro prebrali od slova s kvačicom koja inače znaju sjedat na dno , zagarat i zapinjat za zube .
sad uzmemo tirolku , pažljivo joj ogulimo futrolu koju spremimo u duboki hladnjak (kištru) dok komšiji ne sazori grah . 
pola tirolke narežemo na kolutove debljine dlana a drugu polovicu zdrucamo ili sameljemo što sitnije .
komade što se nedaju zdrucat bacimo na tavu i pržimo dok se dobro ne iscvrlje i nepuste mast na kojoj ćemo pržit kolutove tirolke koje smo prije toga uvaljali u brašno .
u zdrucanu polovicu tirolke ubacimo nasjeckano povrće , brašno , jaje i začine to sve dobro  izdrucamo rukama da se sjedini .
od te mase oblikujemo pljeskavice koje također pržimo na masnom iscvrljku na laganoj vatri .
krunpir skuhamo u ljusci , ogulimo , narežemo i prelijemo preostalom masnoćom od prženja (iscvrljkom).
uz jelo poslužiti sezonsku salatu (komšijinu) .

u slast


Nema komentara:

Objavi komentar